1

Problemes en les naus industrials Tipus A

S'entén per configuració tipus A aquells edificis industrials que ocupen parcialment un edifici que té, a més, altres establiments d'altres usos. Sota aquesta denominació, no sols es troben naus que formen part d'una planta d'un edifici multipropietat, sinó aquelles naus adossades a unes altres que, encara que disposen de parets mitgeres sectoritzades, comparteixen l'estructura portant. En aquesta mena d'edificacions, per tant, el col·lapse d'una nau afecta molt directament a les naus adjacents, sent molt freqüent el col·lapse d'aquestes de manera solidària.

Per a començar, el primer problema amb el qual ens trobem és que el RSCIEI prohibeix de manera explícita albergar en aquesta mena de naus activitats industrials de Risc Alt. Directament, sense més. Per tant, mai hem de plantejar aquest tipus d'activitats en aquesta mena d'immobles.

A partir d'aquí ve la resta de limitacions. La més habitual, el conflicte d'interessos entre sectorització i la necessitat d'instal·lar ruixadors, i el tractarem amb un clàssic, els petits magatzems.

És habitual que empreses logístiques construeixin grans plataformes de distribució en grans parcel·les aïllades, amb fàcils accessos i allotjades en grans complexos industrials. Però hi ha un altre tipus d'empreses més locals, que per simple necessitat de petits espais recorren a naus d'aquest estil per a allotjar petits magatzems per a la seva activitat professional. Busquen naus de petita grandària (entre 400 i 600 m2), d'una altura considerable que permeti emmagatzemar de manera abundant (entre 6 i 9 metres, per exemple), i que estiguin en polígons polivalents, pròxims a centres de ciutats i fàcils d'accedir. I aquí vénen els problemes.

Segons el RSCIEI, un magatzem de risc intrínsec mitjà, situat en una nau tipus A, ha de tenir sectors d'incendi compresos entre els 300 i els 500 m2, en funció del valor exacte de càrrega de foc que tingui. Però aquí no acaba tot, perquè segons el propi RSCIEI, els sectors d'incendis d'activitats d'emmagatzematge allotjats en naus tipus A, hauran de disposar de ruixadors automàtics a partir dels 300 m2. És a dir, que una empresa de distribució a botigues de papereria, el petit magatzem de la qual de 450 m2 allotjat en una nau tipus A, ha de tenir ruixadors o bé ha de sectoritzar la nau perquè els sectors no superin els 300 m2.

A partir d'aquí, tot sembla fàcil: Perquè es posen els ruixadors i ja està !!!!. Perquè serà que no. Segons la UNEIX EN 12845, la Norma de referència en disseny i càlcul de sistemes de ruixadors automàtics, aquest tipus de magatzems, i per petits que siguin, els cataloga de manera innegociable com a Risc Extra de Magatzematge. I davant això, ja tenim el problema damunt de la taula. Aquest tipus de riscos requereixen per concepte grans cabals d'aigua, que en un 99.99% dels casos mai seran proporcionats per les diferents companyies subministradores del polígon. I encara que poguessin aquestes donar tal quantitat d'aigua, la pròpia Norma UNEIX 23500/12 i altres normes locals prohibeixen que aquest tipus de riscos estiguin alimentats de subministraments de companyia.

I que suposa això? Diners?. Doncs sí, però a vegades no sols és aquest el problema, desgraciadament. Estem davant grups de pressió de gran grandària, i el pitjor, la necessitat d'instal·lar dipòsits que poden fàcilment rondar els 300, 400 o 500 mil litres de capacitat. I és aquest el nostre principal problema. On situar-los?. Estem parlant de naus Tipus A, per la qual cosa hi ha veïns als costats, davant, darrere, … per tant, On situo el meu dipòsit?. Desgraciadament, al final només ens quedaran dues possibles solucions: o sectoritzar, la qual cosa a vegades resulta dramàtic, o fer les maletes i anar-nos a una altra nau més «àgil».

En resum, a vegades, és important meditar i analitzar molt bé què faré, i com ho faré, per a decidir on ho faré. Pensem quina activitat desenvoluparé, parlem amb les enginyeries especialitzades en qualificació d'activitats i amb els experts en protecció contra incendis, i després decidim junts quina nau és la més adequada per a tot això.
NetejaRessalta les paraules desconegudesUtilitza les formes valencianes

0 COMENTARIS

Deixa el teu comentari