Altres Característiques

Una bona planificació de la cadena de subministrament pot retallar despeses innecessàries, millorar el servei als clients, reduir el desaprofitament i ser més sostenibles.

El punt de partida, segons ToolsGroup, és comprendre millor la demanda per a predir amb precisió quants productes necessita, on i quan, aconseguint posar en marxa una estratègia d’inventari més eficient.

S’estima que una planificació intel·ligent pot reduir els costos de transport entre un 2% i un 5%, en disminuir els enviaments urgents directes al client o els transfers dins de la pròpia xarxa de distribució. Al mateix temps, la reducció de transfers entre magatzems o d’enviaments innecessaris comporta menys emissions de carboni.

D’altra banda, reduir l’inventari amb una gestió d’estoc òptima i intel·ligent minimitzarà la quantitat d’espai requerit per al magatzematge, reduint els costos d’energia, calor i amortització.

Per això, una planificació intel·ligent de la cadena de subministrament i dels estocs pot traduir-se en una reducció dels costos de magatzematge d’entre un 12% i un 25%.

El següent pas ha de ser optimitzar la cadena de subministrament, perquè un vehicle o contenidor que circula buit o parcialment ple malgasta espai i combustible, generant un excés d’emissions de carboni.

En aquest sentit, les empreses que tenen la seva pròpia flota de transport poden aprofitar els retorns dels seus vehicles per a agrupar possibles retorns dels seus clients i optimitzar la seva capacitat de càrrega, millorar la seva eficiència i equilibrar els inventaris.

Planificació de la producció
Quant a la fabricació, els sistemes de planificació permeten organitzar la producció d’una manera més eficient, reduint la necessitat d’hores extres en planta, i minimitzant l’impacte en èpoques pico i vall.

També pot usar-se per a reduir les transicions en la fabricació dels productes i lluitar contra la variabilitat de la demanda. Això garantirà el compliment del cronograma de fabricació i reduirà la necessitat d’executar lots petits per a completar comandes d’articles fora d’estoc.

A més, en avaluar els requisits de producció en un horitzó més llunyà, es podran planificar millor les campanyes per a minimitzar l’arrencada i apagat dels equips, la qual cosa conserva l’energia i redueix les emissions.

D’altra banda, en el cas dels productes peribles, una millor visibilitat de l’inventari i de la data de caducitat, permetran avançar els lots que estan en risc i evitar l’obsolescència. Una planificació intel·ligent de l’inventari pot reduir l’estoc obsolet entre un 5% i un 20%.

En aquesta línia, els sistemes d’optimització d’inventari d’última generació permeten també definir un estoc mix que té en compte la vida útil del producte per a maximitzar la seva frescor i minimitzar el risc d’obsolescència.

Compara