Altres Característiques

A mesura que la crisi deslligada per la pandèmia del coronavirus continua el seu curs, l’activitat econòmica als Estats Units, l’Eurozona i el Regne Unit apunten a una contracció rècord en el segon trimestre.

En el cas particular estatunidenc, on les infeccions superen ja els 2,14 milions, les projeccions de Moody´s Anlytics indiquen que el PIB registrarà en el trimestre en curs un creixement negatiu del 39,7%. La Reserva Federal d’Atlanta i la seva GDPNow entrelluquen una xifra encara pitjor, del 45,5%.

“Aquesta recessió continuarà sent la pitjor des del final de la Segona Guerra Mundial”, assenyala Nariman Behravesh, economista cap de IHS Markit, qui per al conjunt de 2020 projecta que el PIB real caurà un 8,1% als EUA, un 8,7% en l’eurozona i un 12,2% al Regne Unit.

Segons IHS Markit, la caiguda en picat rècord del primer trimestre de la Xina ha estat seguida per un repunt en el segon trimestre, la qual cosa conduirà a un creixement anual del 0,5%. D’aquesta manera es projecta que l’economia mundial es contregui un 6% en 2020, més de tres vegades la contracció del 1,7% registrada en 2009 arran de la crisi financera.

“Irònica i afortunadament les recessions desencadenades per la pandèmia en les economies desenvolupades probablement també seran curtes”, indica Behravesh. De fet, IHS Markit estima que la recessió ha durat dos mesos als EUA i l’eurozona (març i abril) i tres mesos al Regne Unit (març, abril i maig). “Per a l’economia estatunidenca, aquesta seria la recessió més curta registrada des de la dècada de 1850, superant el rècord anterior de sis mesos en 1980”, matisa l’economista cap d’aquesta consultora.


Per a justificar això, IHS Markit fa referència als Indexis de Gerents de Compra (PMI) de maig, que confirmen la intensitat i la rapidesa de la recessió. Després de caigudes sense precedents a mínims històrics, les dades per a totes les economies clau s’han recuperat considerablement.

No obstant això, a excepció de la Xina, els índexs encara estan per sota de 50, el nivell que decideix entre la contracció i l’expansió. Per tant, mentre el pitjor ja ha passat, és probable que la recuperació sigui difícil, després del repunt a curt termini ja anticipat.


En aquest sentit, l’índex global de comandes d’exportació de manufactures continua registrant una profunda contracció, la qual cosa suggereix que les perspectives de demanda externa de la Xina i altres exportadors d’Àsia són encara desafiadors. És per això que IHS Markit considera que el comerç mundial es contraurà a una taxa de doble dígit en 2020.

“Amb milions d’empreses tancades i desenes de milions de treballadors desocupats, els costos econòmics i socials continuen augmentant i es mantindran elevats durant molt de temps”, avisen des d’aquesta consultora reiterant que es requerirà un suport continu i addicional per part dels bancs centrals i els governs per a “evitar que la profunda i breu recessió es converteixi en alguna cosa molt pitjor”.

Compara